Sürekli Kullanılan Linux Terimleri ve Anlamları
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Linux'ta kullanılan terimleri ve anlamlarını derledim.
KERNEL nedir?
Sisteminizi hareket geçirmekle ilgilenen çekirdek birimdir diyebiliriz. İşletim sistemlerinde yazılım ve donanım arasındaki iletişimi sağlar ve donanıma bir takım komutlar iletir ve onları harekete geçirir. Kısacası sistemin kalbidir de denebilir.
UNIX nedir?
Unix işletim sistemlerin atalarından birisidir diyebiliriz. Günümüzde çoğu platformda standart olarak kullanıldığı için çoğumuzun bilinçaltına unix kelimesi kazınmıştır.(ps'ler, modem) Linux da bir unix türevidir. Linux'un temellerini atan Linus kendi ismi ve unix ismini birleştirerek Linux adlı platformu ortaya çıkarmıştır. Günümüzde çoğu cihaz unix-like(unix-benzeri) işletim sistemleri kullanmaktadır. (linux, mac os, playstation, modemler vb.)
GNU nedir?
Açılımı "GNU is not an Unix." dir. Böyle bir isim verilmesinin sebebi içinde hiç bir Unix kodu barındırmadığı için farklı özgür bir yazılım olduğunu ifade edebilmek içindir. Tamamen özgürlük amaçlı, açık kodlu farklı bir işletim sistemidir. Gnu tasarısı kapsamında geliştirilmiştir.
ROOT nedir?
Windowsta administrator ne ise veya unix sistemlerde superuser, linux'da root odur. En yetkili kullanıcı tipine verilen addır. Linux'da bu terimle fazlaca karşılaşacaksınız.
PARDUS
Tubitak tarafından yerli olarak üretilen Linux bazlı işletim sistemidir. Son yıllarda kurucu, geliştirici takımını dağıtmış. Bu yüzden yeni versiyonu çoğu yerli projeyi bırakarak debian kullanımıyla hazırlanmıştır. Fatih projesi kapsamındaki akıllı tahtalarda kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde daha çok kurumsal kullanım için geliştirilmektedir.
CopyLeft
Copyright'ın tam tersi bir sistemi telifli halinden çıkarılıp daha çok halka açık hale getirildiğini ifade eden terimdir.
Bu konumuz bu kadardı. Herhangi bir sorunuzu yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Acil sorularınızı Whatsapp üzerinden de yanıtlayabilirim..
Whatsapp: +1 (587) 205-7638
0 yorum:
Yorum Gönder