skip to main |
skip to sidebar
Home »
Archives for Mayıs 2017
Posted by Hack Bilgim on
7 Mayıs 2017 Pazar
Label:
Android
Merhaba, bugün sizlere Android cihazınızın sarjını 2 kat fazla uzatmaya yarayan bir program gösterecegim.
Root ve Rootsuz cihazdarda kullanılabilir...
Hemen Google Play Store'a girip uygulama ismini yazıyoruz.
Arama Bölümüne Greenify yazıyoruz ve ilk cıkan uygulamayı indiriyoruz.
Uygulamayı indirdikten sonra telefonunuz rootlu ise sizden rootsuz bir cihaz kadar izin istemiyecek ama bir rootsuz telefonda aynı bir rootlu cihaz gibi calısıyor.
Simdi uygulamayı indirdikten sonra size cihazınızda arka planda calısan uygulamaları gösteriyor.
Ilk başta manuel olarak kapatmak istediginiz uygulamaları işaretliyorsunuz ve programi bir kere yeniden baslatıktan sonra karşımıza bize arka planda yürüyen ve şarjımızı yiyen programlari gösteriyor.
Bu programların hepsini otomatik uyutmak icin sağ alt kösedeki ZzZ tusuna 1 kere tıklıyorsunuz ve program otomatik olarak bu tür arka planda şarjımızı yiyen uygulamaları kapatıyor.
RESIM 1:
Kırmızı ile işaretlenmiş olan ZzZ yerine 1 kere basiyoruz ve otomatik olarak programlar uyutuluyor böylece telefonunuzun sarji 2 kat daha fazla dayaniyor.
Not: Uygulama programlari uyuturken cihazınıza veya herhangi bir uygulamaya kesinlikle zarar vermez zaten eger uyutmak istediğiniz uygulama riskli ise size bildiriyor.
Bu konumuz bu kadardı. Herhangi bir sorunuzu yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Acil sorularınızı Whatsapp üzerinden de yanıtlayabilirim..
Whatsapp: +1 (587) 205-7638
Posted by Hack Bilgim on
6 Mayıs 2017 Cumartesi
Label:
Windows PC
Microsoft geçtiğimiz gün düzenlediği özel etkinlikte yeni işletim sistemi Windows 10 S’i tanıttı. Genel olarak eğitim odaklı bir işletim sistemi olan Windows 10 S, düşük sistemlere sahip olan PC’lere yönelik bir hamle.
Hali hazırda birçok okulun Windows 10 işletim sistemini kullandığını belirten Microsoft yetkilileri, bu durumu göz önüne alarak Windows 10 S’i geliştirme kararı aldıklarını açıkladılar. Windows 10 S daha düşük bir disk boyutunun yanı sıra, sisteme fazla yük bindirmeyen yapısıyla da ön plana çıkıyor.
Hali hazırda birçok okulun Windows 10 işletim sistemini kullandığını belirten Microsoft yetkilileri, bu durumu göz önüne alarak Windows 10 S’i geliştirme kararı aldıklarını açıkladılar. Windows 10 S daha düşük bir disk boyutunun yanı sıra, sisteme fazla yük bindirmeyen yapısıyla da ön plana çıkıyor.
Microsoft’un yeni işletim sisteminin en büyük handikapı ise sadece Windows Mağazası’ndan indirilen uygulamaları çalıştırabiliyor olması. Yani 3. parti geliştirici tarafından yayınlanan bir uygulamayı Windows 10 S’te doğrudan indirip çalıştırmanız mümkün görünmüyor. Öncelikli olarak bu uygulamanın Windows Mağazası’na yüklenmesi ve ardından kullanıcılara ulaştırılması şart koşulmuş durumda. Bu sistemi Apple’ın Mac’lerde kullandığı App Store uygulamasına benzetmek mümkün
Bu yaz satışa sunulması beklenilen Windows 10 S için belirlenen etiket fiyatı ise 189 dolar. Microsoft yetkilileri, Windows 10 Pro kullanan okulların ücretsiz olarak 10 S’e geçebileceğinin müjdesini de verdi
Posted by Hack Bilgim on
2 Mayıs 2017 Salı
Label:
Android
Firmware: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.
Rom: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware i geliştirip samsung'a verdikten sonra, samsung da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.
Stock Rom: yazılım üreticisi Google ın ürettiği firmware'in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.
Custom Rom: üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.
Odex: apk dosyaları ilk çalıştırıldıktan sonra bazı bilgileri yanlarında bulunan odex uzantılı dosyalar içerisinde depolanırlar. böylece ikinci çalıştırılmalarında komple apk dosyası kullanılmak yerine bu odex dosyası kullanılarak daha hızlı erişim sağlanır. bu tip sisteme sahip olan romlara odexed rom denir. odexed romlar kaba tabirle sistem açılışında yavaş ancak uygulama açılışında hızlıdır diyebiliriz. her uygulama için çift dosya olduğundan düzenlenmeleri biraz daha zahmetlidir.
Dodex: odex kelimesinin zıttı olarak tanımlanabilir. bu sistemde odex dosyası kullanılmaz. bunun yerine uygulamalar direkt apk dosyalarından çalıştırılırlar. kaba tabirle sistem açılışında hızlı ancak uygulamalarda biraz daha yavaştır diyebiliriz. düzenlenmeleri daha pratiktir.
Root: sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.
SuperUser(SU): asıl anlam olarak linux sistemlerde tüm dosya ve klasörlerde işlem yapmaya yetkili olan tek kullanıcı grubudur. android sistemlerde de aynıdır ancak genellikle kasdedilen cihazınızı root ettikten sonra menüye gelen uygulamadır. Bu uygulamayı görürseniz cihaz rootlu demektir. SU yetkisi isteyen ve izin verilen-verilmeyenlerin listesi bu uygulama içerisinde tutulur.
SuperSU: SuperUser uygulamasının ICS ile birlikte çıkan yeni versiyonudur. daha gelişmiş özelliklere sahiptir.
Kernel: donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.
Wipe: kabaca silmek demektir. bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.
wipe data/factory reset: recovery seçeneklerinden birisidir. uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır.
wipe cache partition: uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.
Non-Wipe: sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.
Recovery: kabaca kurtarma anlamına gelir.
Download Mod: cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.
Recovery Mod: cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. içerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.
Custom Binary Counter (rom counter): orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. download moduna girildiğinde görebilirsiniz.
Jig: download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.
Market: resmi ve gayri resmi olarak bulunan uygulama ve oyunların edinildiği kaynaktır.
BLN: Açılımı Back Light Notification'dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.
Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery menüsünde bulunur.
AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androidin tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır. örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.
Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak progr*****. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.
Anabant(Baseband): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.
Internal SD(sdcard): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.
External SD: Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.
Root Nedir?
Linux işletim sistemini taban olarak alan Android işletim sisteminde doğal olarak terimler de linux sisteminden gelmektedir. Linux sistemlerde sistemde her türlü yetkiye sahip olan kullanıcı gruplarına Root denilmektedir. Bu üye grubunu windows sistemlerdeki Administrator grubuna benzetebiliriz. Bu üye grubu ile her türlü sistem dosyasını değiştirip, silebilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Dolayısı ile de yeterli bilgisi olmayan kişiler bu şekilde sisteme de zarar verebilirler.
Peki Android sistemlerde root ne işe yarar?
Android sistemlerde linux sistemlerde olduğu gibi varsayılan olarak bu yetkiler kullanıcılara verilmemiştir. Tabi ki bu sistemi korumak ve zarar görmesini engellemek için alınmış bir önlemdir. Ancak gelişmiş ve deneyimli kullanıcılar için sistem üzerinde yapılacak değişiklikleri uygulama açısından gerekli olan bir yetkidir. Örneğin kullandığınız sistemde bulunan bir uygulamanın simgesinin değiştirilmesi, ek bazı yeni fonksiyonların sisteme entegre edilmesi, görünüm ve tema içerisinde köklü değişiklikler yapılması vb. gibi bazı gelişmiş kullanıcılara basit gelebilecek işleri yapmak için root yetkisi gereklidir.
Root Nasıl Yapılır?
Root yetkisi Linux sistemlerde basit şekilde alınmasına karşın Android sistemlerde birkaç yükleme yapmanız gereklidir. Bu işlemlerden sonra sorun çıkmadığı taktirde(cihazın açılmaması v.b.) hiçbir veriniz silinmez.
Telefonunuzu root etmenin birkaç farklı yöntemi vardır;
- Cihaza odin ile insecure kernel flaşlayıp SuperOneClick programı ile root yapmak
- Cihazınıza uygun olan bir custom kerneli(cf-root, siyah kernel vb.) odin ile flaşlamak
- Odin ile cwm recovery flaşlayarak buradan root içeren(hemen hemen hepsi root içerir) bir custom rom yüklemek
- DoomLord Root yöntemi (her model ve sürümde çalışmayabilir)
Bu konumuz bu kadardı. Herhangi bir sorunuzu yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Acil sorularınızı Whatsapp üzerinden de yanıtlayabilirim..
Whatsapp: +1 (587) 205-7638
Posted by Hack Bilgim on
1 Mayıs 2017 Pazartesi
Label:
Windows PC
Merhaba, bugün sizler icin Windows'ta bilinmesi gereken CMD kolarını derledim.
Ilk başta CMD nedir ondan bahsedeyim.
Cmd kendi Windows bilgisayarınızda aşağıda verdigim komutları uygulayabilmemiz icin gerekli olan bir ms-dos tabanlı bir Windows konsoludur. CMD açmak için şu adımları uygulayın
Baslat > çalıştır > cmd diyerek acabilirisiniz.
Simdi ise verecegim kodlar Windows kullanıcılarının bilmesi gereken CMD kodlarıdır.
ompmgmt.msc — Bilgisayar yönetimini açar.
clipbrd.exe — Pano işlemcisini açar.
cleanmgr.exe — Disk temizleyiciyi açar.
ciadv.msc Dizin — yöneticisini açar.
charmap.exe — Karakterleri ayarlamanızı sağlar.
calc.exe — Hesap makinesini açar.
diskmgmt.msc — Disk yönetimini açar.
devmgmt.msc — Aygıt yöneticisini açar.
dfrg.msc — Disk birleştiriciyi açar.
eudcedit.exe — Karakter imal edebilirsiniz.
appwiz.cpl — Program ekle kaldırı açar.
access.cpl — Erişebilirlik seçeneklerini açar.
accwiz.exe — Erişebilirlik sihirbazını açar.
desk.cpl — Görüntü özelliklerini açar.
eventvwr.exe — Olay görüntüleyicisini açar.
freecell.exe — İskambil oyununu açar.
fsmgmt.msc — Paylaşılan klasörler menüsünü açar.
hdwwiz.cpl — Donanım ekleme sihirbazını açar.
iexpress.exe — Setup programını açar.
inetcpl.cpl — İnternet özelliklerini açar.
intl.cpl — Bölge ve dil ayarlarını açar.
joy.cpl — Oyun kontrollerini açar.
magnify.exe — Büyüteçi açar.
main.cpl — Fare özelliklerini açar.
mmsys.cpl — Ses ayarlarını açar.
mspaint.exe — Paint programını açar.
narrator.exe — İngilizce ekran okuyucusunu açar.
ntbackup.exe — Yedekleme sihirbazını açar.
nusrmgr.cpl — Kullanıcı hesaplarını açar.
osk.exe — Ekran klavyesi açar.
telnet.exe — Telnet’i açar.
spider.exe — Kağıt oyunu açar.
gpedit.msc — Grup poliçesi açar.
msconfig.exe — Sistem ayarlarını açar.
verifier.exe — Sürücü monitörünü açar.
drwtsn32.exe — Sorun tanıma aracını açar.
dxdiag.exe — DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.
mobsync.exe — Senkronizasyon sağlar.
mplay32.exe — Media Player’ın çok basit bir halini açar.
odbcad32.exe — Database işleme sağlar.
packager.exe — Obje paketleyiciyi açar.
perfmon.exe — Sistem monitörünü açar.
progman.exe — Masaüstü yöneticisini açar.
rasphone.exe — Erişim defterini açar.
shrpubw.exe — Network paylaşımı bilgisini açar.
sigverif.exe — İmza denetleyicisini açar.
sysedit.exe — Sistem yöneticisini açar.
syskey.exe — Şifre databaseini açar.
sndrec32.exe — Ses kaydedicisini açar.
timedate.cpl — Tarih ayarlama penceresini açar.
tourstart.exe — Windows XP turu başlatır.
winchat.exe — Windows içinde bulunan chat programını açar.
winmine.exe — Mayın Tarlası oyununu açar.
write.exe — WordPad’i açar.
wupdmgr.exe — Windows güncelleştirme penceresini açar.
explorer.exe — Windows Gezgini’ni açar.
powercfg.cpl — Güç seçeneklerini açar.
rasphone.exe — Ağ bağlantılarını açar.
regedt32.exe — Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.
regedit.exe — Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.
sndvol32.exe — Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.
notepad.exe — Not defterini açar.
taskmgr.exe — Görev yöneticisini açar.
Bu konumuz bu kadardı. Herhangi bir sorunuzu yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Acil sorularınızı Whatsapp üzerinden de yanıtlayabilirim..
Whatsapp: +1 (587) 205-7638
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Linux'ta kullanılan terimleri ve anlamlarını derledim.
KERNEL nedir?
Sisteminizi hareket geçirmekle ilgilenen çekirdek birimdir diyebiliriz. İşletim sistemlerinde yazılım ve donanım arasındaki iletişimi sağlar ve donanıma bir takım komutlar iletir ve onları harekete geçirir. Kısacası sistemin kalbidir de denebilir.
UNIX nedir?
Unix işletim sistemlerin atalarından birisidir diyebiliriz. Günümüzde çoğu platformda standart olarak kullanıldığı için çoğumuzun bilinçaltına unix kelimesi kazınmıştır.(ps'ler, modem) Linux da bir unix türevidir. Linux'un temellerini atan Linus kendi ismi ve unix ismini birleştirerek Linux adlı platformu ortaya çıkarmıştır. Günümüzde çoğu cihaz unix-like(unix-benzeri) işletim sistemleri kullanmaktadır. (linux, mac os, playstation, modemler vb.)
GNU nedir?
Açılımı "GNU is not an Unix." dir. Böyle bir isim verilmesinin sebebi içinde hiç bir Unix kodu barındırmadığı için farklı özgür bir yazılım olduğunu ifade edebilmek içindir. Tamamen özgürlük amaçlı, açık kodlu farklı bir işletim sistemidir. Gnu tasarısı kapsamında geliştirilmiştir.
ROOT nedir?
Windowsta administrator ne ise veya unix sistemlerde superuser, linux'da root odur. En yetkili kullanıcı tipine verilen addır. Linux'da bu terimle fazlaca karşılaşacaksınız.
PARDUS
Tubitak tarafından yerli olarak üretilen Linux bazlı işletim sistemidir. Son yıllarda kurucu, geliştirici takımını dağıtmış. Bu yüzden yeni versiyonu çoğu yerli projeyi bırakarak debian kullanımıyla hazırlanmıştır. Fatih projesi kapsamındaki akıllı tahtalarda kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde daha çok kurumsal kullanım için geliştirilmektedir.
CopyLeft
Copyright'ın tam tersi bir sistemi telifli halinden çıkarılıp daha çok halka açık hale getirildiğini ifade eden terimdir.
Bu konumuz bu kadardı. Herhangi bir sorunuzu yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Acil sorularınızı Whatsapp üzerinden de yanıtlayabilirim..
Whatsapp: +1 (587) 205-7638